ASR BAZAFARINI
نسخه آزمایشی
چالش در اجرای مشوق‎های نوسازی بافت فرسوده

۱۶:۰۱ | ۱۳۹۷/۱۰/۰۳

چالش در اجرای مشوق‎های نوسازی بافت فرسوده

عصر بازآفرینی: در حالی که دولت نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده را در قالب طرح بازآفرینی شهرها دنبال می کند، اما به نظر می رسد در بخش اجرا و اقدام عملیاتی، موفقیت خاصی را کسب نکرده است.

به گزارش پایگاه خبری عصر بازآفرینی به نقل از فارس،  در همین راستا به گفته فعالان و کارشناسان حوزه مسکن، عمده اقدامات و رویکردهای دولت برای جلب مشارکت بخش خصوصی در نوسازی بافت فرسوده، از طریق مشوق هایی در زمینه ارائه تسهیلات بانکی و کاهش نرخ سود بانکی بوده که البته آن هم در اجرا با مشکلاتی مواجه بوده است.

بنابراین آنچه مسلم است، دولت به منظور جلب مشارکت بخش خصوصی برای ساخت و ساز در مناطق فرسوده ابتدا باید شرایطی را فراهم کند که سازندگان و توسعه گران تمایل کافی برای ورود به این بخش را داشته باشند.

توسعه حریم شهرها مسائل زیادی را به بار آورده است

در همین رابطه یک کارشناس مسکن با اشاره به اینکه نوسازی بافت های فرسوده به عنوان یک اولویت در دولت مطرح شده است گفت: با توجه به اینکه در شهرهای بزرگ و کلان شهرها، با چالش جدی توسعه کالبدی شهرها مواجه هستیم و توسعه حریم شهرها مسائل زیادی را به بار آورده است، درنتیجه توجه ویژه به بافت های فرسوده و ناکارآمد می تواند بسیار اثرگذار باشد.

مهدی روانشادنیا افزود: تا به امروز سیاست های دولت در بافت فرسوده بیشتر برمبنای مشوق هایی بوده که در نرخ بهره بانکی و در پرداخت تسهیلات بانکی اعمال کرده اند که البته آن هم در اجرا با مشکلاتی مواجه بوده است.

این کارشناس مسکن با اشاره به عدم استقبال بخش خصوصی از مشارکت در نوسازی بافت فرسوده بیان کرد: امروز متاسفانه استقبال قابل توجهی توسط سرمایه گذاران بخش خصوصی از سرمایه گذاری در این بافت ها به عمل نمی آید.

وی در عین حال تصریح کرد: اما در حوزه سیاست گذاری شهری و توسعه سرانه ها، افزایش مطلوبیت زندگی در بافت های فرسوده و ناکارآمد، موضوعی است که درنهایت می تواند به آینده سرمایه گذاری در بافت های فرسوده و ناکارآمد کمک کند.

بلاتکلیفی انبوه سازان برای ورود به بافت فرسوده

در همین حال عضو سابق هیئت مدیره کانون سراسری انبوه سازان گفت: ساخت مسکن در کشور یک نیاز ضروری است و دولت باید برنامه ساخت مسکن در بافت های فرسوده را با عزم جدی عملیاتی کند.

غلامعلی ثنایی درخصوص دلایل عدم علاقه مندی بخش خصوصی به مشارکت در نوسازی بافت فرسوده و بازآفرینی شهرها گفت: انبوه سازان و توسعه گران برای ورود به بخش ساخت و ساز مسکن در بافت فرسوده دچار بلاتکلیفی هستند.

وی ادامه داد: بنابراین ابتدا باید به طور کامل مشخص شود که ورود سازندگان مسکن به این طرح برای آنها چه امتیازاتی به همراه دارد و مشارکت در این طرح چه ویژگی هایی از نظر قیمت و وضعیت واحدخای ساخته شده ایجاد می کند.

ثنایی تعادل قیمتی و تعادل اقتصادی را از درخواست های انبوه سازان برای مشارکت در این طرح برشمرد و افزود: در این موضوع که انبوه سازان و دولت باید در سال های آینده به سمت و سوی فعال سازی ساخت و ساز در بافت های فرسوده حرکت کنند، شکی وجود ندارد.

دبیر انجمن انبوه سازان استان خراسان رضوی توسعه شهرها و زیرِ بنا بردن زمین های پیرامون شهرها را امری مردود خواند و تصریح کرد: به مرحله ای رسیده ایم که سازندگان و انبوه سازان دیگر نباید به سمت توسعه شهرها بروند، بلکه سیاست گذاران و سیستم های ستادی ساخت و ساز و شهرسازی کشور باید شرایطی را فراهم کنند که به سمت نوسازی و فعال سازی بافت های فرسوده گام برداریم.

الزامات مشارکت در نوسازی بافت فرسوده

ثنایی با اشاره به مزایای ساخت و ساز در بافت فرسوده بیان کرد: از آنجایی که در این مناطق شبکه های تاسیساتی و زیربنایی موجود است، با ساخت و ساز در این مناطق دیگر نیازی به صرف هزینه برای ایجاد شبکه های جدید در توسعه شهرها در سطح نخواهیم داشت. بنابراین راهکار مناسب برای بهبود وضعیت بازار مسکن، حرکت انبوه سازان به سمت ساخت مسکن در بافت های فرسوده است.

وی به الزامات مورد نیاز در این بخش اشاره کرد و گفت: دولت باید تسهیلات لازم را چه از نظر منابع مالی و چه از نظر ضوابط و دستورالعمل های اداری فراهم کند تا از این طریق ضمن ایجاد اشتغال، در شهرها و به ویژه کلان شهرها نیز بازسازی و آبادانی تحقق یابد.

این انبوه ساز با اشاره به مشکلات حوزه مسکن در سال های اخیر گفت: در سالیان اخیر به لحاظ اینکه واحدهای مسکونی مهر در حجم زیادی عرضه شده اند، مشکل چندانی در زمینه مسکن کوچک متراژ و ارزان قیمت نخواهیم داشت.

وی افزود: از طرف دیگر آپارتمان ها و واحدهای مسکونی لوکس نیز به اندازه کافی در بازار مسکن وجود دارد و علیرغم اینکه قیمت آنها بسیار بالا رفته، اما مشتری هم برای خرید آنها وجود دارد. بنابراین به نظر می رسد که نگرانی زیادی از بابت عرضه مسکن دراین بخش نیز وجود ندارد، اما نوسازی بافت فرسوده یک الزام اساسی است.

برچسب ها:

بافت فرسوده ،مسکن ،نوسازی 
نام
نظر شما