احداث شهر جدید در کرمان
به گزارش عصر بازآفرینی به نقل از مهر، کرمان پهناورترین استان کشور محسوب می شود و از شمالی ترین تا جنوبی ترین نقطه این استان بیش از ۷۵۰ کیلومتر راه جاده ای وجود دارد و جمعیتی معادل سه میلیون و ۱۶۴ هزار و ۷۱۸ نفر را در خود جای داده است.
این در حالیست که کرمان نرخ رشد جمیعتی کمتر از متوسط کشور را به خود اختصاص داده و این رقم در آخرین سرشماری ۱.۴۹ درصد بوده است.
یک میلیون و ۸۵۸ هزارو ۵۸۷ نفر در این استان در مناطق شهری و مابقی در مناطق عشایری و روستایی و زندگی می کنند.
نگاهی به این آمار نشان می دهد که تعداد جمعیتی روستایی استان کرمان تقریبا معادل جمعیت شهری این استان است.
در استانی به پهناور کرمان که رتبه دوم تعداد روستاهای کشور را نیز به خود اختصاص داده است وجود روستاها در کنار مباحث کلان امنیتی اهمیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خاصی نیز دارد.
روستاییانی که شهرنشین می شوند
وجود خرده فرهنگ های متعدد در کرمان یکی از مواهب روستانشینی است و اقتصاد از روستا به شهر در این استان در گذشته از اهمیت فوق العاده ای برخوردار بوده است.
پایه اشتغال این استان نیز برپایه کشاورزی و دامداری بنا نهاده شده و روستاییان در کنار نقش کمرنگ صنایع دستی به خصوص فرش بافی به صورت پر رنگ به کشاورزی و دامپروری اشتغال دارند.
اما طی سال های اخیر خشکسالی و کمبود شدید بارندگی موجب تنشهای جمعیتی قابل توجه در استان کرمان شده است.
نخستین کسی که در خصوص احتمال تنش جمعیتی در کرمان هشدار دارد زاهدی نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی بود این هشدار را زمانی می توان جدی گرفت که مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان نیز از تنش آبی برای ۵۶ درصد از جمعیت این استان خبر می دهد.
این در حالیست که در سال جاری نیز استان کرمان تنها شاهد محقق شدن ۲۰ درصد بارندگی نرمال بلند مدت است. زمینهای کشاورزی خشک شده اند و هر سال از حجم باغها و زمینهای کشاورزی کاسته می شود.
آمار دیگری نشان می دهد یک چهارم باغهای کشور در استان کرمان قرار گرفته است و از بین رفتن بخشی از این باغها یعنی از بین رفتن زمینه اشتغال در روستاهای استان کرمان.
پروژه های مختلفی برای حل مشکل کم آبی در استان کرمان از گذشته در دستور کار بوده است
محمد مهدی زاهدی خواستار چاره اندیشی دولت برای رفع مشکل خشکسالی و کمبود منابع آبی در استان کرمان شد و بیان کرد: پروژه های مختلفی برای حل مشکل کم آبی در استان کرمان از گذشته در دستور کار بوده است.
نماینده مردم کرمان افزود: اگر مشکل بی آبی در روستاها و شهرهای کوچک و بزرگ کرمان حل نشود به زودی شاهد مهاجرت و تنش های جمعیتی در استان خواهیم بود.
وقتی تمام این آمار و احتمالات با آنچه که در برخی از شهرستانهای استان کرمان مانند ریگان رخ می دهد را کنار هم بگذاریم تنها به یک نتیجه می رسیم و آن افزایش مهاجرت از روستاهای استان به شهرهای بزرگتر به خصوص شهر کرمان است.
شهری که خود از کمبود اشتغال رنج می برد و آمار اشتغال در آن هر سال در حال افزایش است با حجم قابل توجه ورود مهاجرانی مواجه شده است که اغلب به کارهای کاذب در شهرهای بزرگ مشغول می شوند و نه تنها باری از دوش مشکلات شهر برنمی دارند بلکه خود موجب بروز مشکلات بیشتر برای خانوارهای روستایی و خانوارهای شهری تبدیل می شوند.
این روزها کافی است سری به حاشیه شهر کرمان در منطقه الله آباد، شهرک پدر، شهرک سیدی بزنید آلونک سازی و اقامتهای غیر قانونی در این مناطق از شهر بی داد می کند و علیرغم موج رسانه ای که در زمان استاندار سابق کرمان روی داد اما مشکلات حاشیه شهر کرمان هر روز بیشتر می شود.
تکاپوی مسئولان کرمان برای ایجاد شهرهای جدید
در این میان شاهد تکاپوی مسئولان استان کرمان برای ایجاد شهرهای جدید در استان هستیم. چند سال قبل نیز حرفهایی در خصوص ایجاد شهر جدید در نزدیکی کرمان شنیده شد اما با مخالفت های برخی از کارشناسان کار متوقف شد.
حالا به نظر می رسد بار دیگر مسئولان استان کرمان به دلیل فشارهای جمیعتی به شهرهای بزرگ در فکر ایجاد شهرهای جدید هستند، در حالیکه راه حلهای بهتری از جمله حل مشکل روستاییان در روستاهای استان و یا فروش تراکم در شهرها نیز راه حل های مناسب تری است که پیش روی مسئولان قرار دارد.
چند روز قبل با حضور سرپرست سازمان ملی زمین و مسکن، استاندار کرمان و برخی از نماینده های استان در مجلس شورای اسلامی جلسه ای برای واگذاری زمین برای ساخت و ساز تشکیل شد که سخن از احداث شهرهای جدید در این جلسه به میان آمده است.
یکی از دلایل احداث شهرهای جدید در کرمان از زبان محمدرضا پور ابراهیمی نماینده مردم کرمان رشد جمعیتی در استان کرمان است.
وی گفته است که در استان کرمان سالانه ۱۰ هزار جوان به متقاضیان مسکن افزوده می شود و تقاضای انباشه در استان ایجاد شده و در این خصوص باید چاره اندیشی شود.
استاندار کرمان در خصوص ایجاد شهرهای جدید در استان کرمان و تصمیمات این جلسه می گوید: مشکلی که وجود دارد و از مباحث اصلی این جلسه نیز بود این است که مدتهاست در شهرهای استان کرمان از طرف دولت زمین واگذار نشده است.
فدایی می گوید: چهار راهکار برای حل مشکل مسکن بررسی شده است و قرار است تلفیقی از این راهکارها را انجام دهیم.
وی بیان کرد: مدت زمان مشخصی برای ارائه این راهکار در نظر گرفته شده است و امیدواریم در شهرهای مختلف استان کرمان این امکان ایجاد شود که واگذاری زمین به تعاونی های مسکن انجام شود.
وی گفت: چند شهر جدید هم برای سرریز جمعیت پیشنهاد شد که قرار شد بررسی و ایجاد شوند که عمدتا در شهرستان سیرجان قرار دارد.
این روزها بیش از هر زمان دیگر روستاهای کرمان در خطر کاهش جمعیت قرار دارند و بر جمعیت حاشیه های شهرها افزوده می شود.
احداث شهرهای دیگر و افزایش وسعت شهرهای کنونی در حالی مطرح می شود که پروژه های مسکن مهر که با صرف هزینه های زیاد در کشور و به طبع در استان کرمان کلید خورده است در بسیاری موارد نیمه کاره رها شده و یا فاقد سکونت می باشند و مباحثی از جمله فروش تراکم در شهرها نیز می تواند در دستور کار باشد.
کد خبر
- آقای بانک مرکزی؛ مشکل ناترازی بانکها با مدیران فعلی حل نخواهد شد!
- افزایش تولید و عرضه ایران خودرو در کنترل بازار موثر است
- حمایت بازار سرمایه از شایسته سالارها
- چگونه نشان بین المللی بازرگانی پتروشیمی به ورطه نابودی کشیده شد +فیلم
- ردپای صهیونیسم بین الملل در صنعت خرده فروشی مواد غذایی
- خلل در آغاز فعالیت معادن فاریاب توسط کارگران بدون قرارداد!
- صدور مبلمان داخلی صادرات همت است
- قتل فرصت های شغلی و فرار سرمایه در کشور جدی است
- رسانه ستیز و رسانه گریز نباشیم
- آغاز به کار قرارگاه ملی امداد اجتماعی
- آدرس غلط به مال باختگان نیمایی برای حمایت از یک صرافی
- حمله سایبری به پایگاه خبری اقتصاد سالم
- تقدیر مدیرعامل آبفا خوزستان از گروه میهن
- تبدیل دانشگاه تهران به یک آموزشگاه یا موسسه فنی حرفه ای!
- بانکها حاضر نیستند خود را در توسعه ملی مشارکت دهند